Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Történelemből feles, avagy folytatódik a Tömény történelem

Nézzétek meg Anger Zsolt históriáját Kádár Jánosról és a megbundázott vadászatról!

2017. szeptember 22. - Ádám // emTV.hu

Szerdán mutatta meg a sajtónak a Comedy Central a szeptember 22-én, pénteken a második évaddal folytatódó Tömény történelem című alkoholmámoros szórakoztató széria néhány történetét. Láthattuk miként elevenednek meg a Ráskó Eszter, az Anger Zsolt, a Steiner Kristóf, a Papp Szabi és a Badár Sándor által elmondott történelmi, pontosabban történelmi ihletésű históriák jó néhány deci alkohol tartalmú ital után, de ebben az évadban a mesélők között ott lesz Fluor Tomi, Papp Szabi, Felcser Máté, Kamarás Iván, Hajdú STeve, és újra a pohár fenekére néz Ganxsta Zolee is. Belenéztünk a második évadba, nézzetek bele Ti is!

tomeny_tortenelem_2_elek_ferenc.jpg

A mesélők néhány nappal a felvétel előtt kapják meg a történetüket, melyet iszogatás közben kell újra és újra elmondaniuk, miközben a kamera forog, ők pedig egyre részegebbek lesznek. A történetmesélést nagyban segíti a rendező, Spáh Dávid kitűnő kérdezési technikája, így néhol egészen abszurd sztorik kerekednek az egyébként valódi történelmi históriákból, melyek kiválasztásához idén már egy történelemtanár segítségét is igénybe vette a stáb.

A felvétel, és néhány rókázás után összeáll a forgatókönyv, mely alapján aztán a színészek némán, a kamera előtt is eljátsszák a történetet. Mivel a sorozatban a színészek a mesélő hangjára tátogva alakítják szerepüket, így a stáb már jó előre elküldi azt a színészeknek, hogy gyakorolhassák a néhol bábeli zűrzavart idéző monológokat. A forgatás napján végül az egész mű testet ölt, és a szemünk láttára elevenedik meg a történelem – igaz, sok esetben kifacsarva. A feladat nem könnyű, hiszen képzeljük csak el, mennyire nehéz lehet rátátogni arra, amit például a józanul is erősen dadogó Papp Szabi részegen elhadar. De Badár szavai is erősen összefolynak, és a tavaly még a történetet megelevenítő színészként, idén már mesélőként résztvevő Anger Zsolt arca is eléggé megnyúlik, íme:

A Comedy Central saját gyártású sorozata nem csak azért különleges, mert a mesélők a történelmi sztorizgatás közepette képesek magukat akár kameraképtelenné is inni, hanem azért is, mert az általuk elmondottakat rendkívüli módon viszi képernyőre a rendező Spáh Dávid, és a kamera mögött álló testvére, Spáh Károly.

Szimpatikus volt számomra, hogy a szerdai bemutató kezdete előtt Károly hosszan állítgatta a kivetítőt, hogy a látott kép a legjobban visszaadja azt, ahogy azt ők a képernyőre álmodták. Az aprólékos munka a produkción is meglátszik, gyönyörű filmes beállításokat láthatunk, nagyon sok vizuális poénnal, első rangú megvalósításban.

Ebben olyan színészek segítik a Spáh-testvérek munkáját, mint Gryllus Dorka, Trokán Nóra, Rezes Judit, Nyári Dia, Józan László, Elek Ferenc, Kamarás Iván, Árpa Attila vagy éppen Gáspár Tibor.

Az első évadot igen szkeptikusan fogadtam. Nem nagyon tetszett, hogy az egymillió alkoholista országában abból csinálunk viccet, hogy, ismert és kevésbé ismert formák jól beisznak a kamera előtt, amit aztán lead a tévé. Meg nem találtam túl érdekesnek azt sem, hogy azt lessem, ahogy Ganxsta beiszik. Mi ebben a nagy cucc? Mintha Tommy Chongot vagy Snoop Doggot nézném szívás közben... Ez nekik a komfortzónájuk, ember! ...

Úgyhogy nem is nagyon követtem a sorozatot, míg nem a csatorna ismétlések százaival már annyira beletolta az arcomba, hogy kikerülhetetlenné vált. Örülök, mert nem kellett hozzá sok és rájöttem, hogy ez egy abszolút szerethető és rendkívül szórakoztató műsor, amiben a sokszor embertelenül beivott szereplők megalázásának nyoma sincs, de a közhiedelemmel ellentétben ezek az arcok valóban részegek.

A látottak alapján az új évad erősebbnek ígérkezik, mint az első, a mesélők listája viszont hasonlóan alakult. Ahogy tavaly, idén is van számomra tök ismeretlen arc, de hiszek a készítőkben, hogy nem feltétlenül az a lényeg, hogy a sztorizgató mennyire ismert forma, hanem az, hogy milyen jól tud részegen sztorizni.

A Steiner Kristóffal és a Papp Szabival készült történetcunami volt a két kedvencem, utóbbit ma este Anger Zsolt történetét követően láthatjuk is az első adásban. A premier tiszteletére pedig Töriből feles-napot tart az emTV.hu, melynek keretén belül ezer-meg-egy fotót mutattunk a forgatásról, egy werkfilmet is, és megszereztük azokat a felvételeket, melyen a Comedy Central csatornahangja, a Válótársak Hatvani Jocija, Lengyel Tamás alkoholmámorban dagonyázva mondja fel a mai promókat.

Tömény történelem II premier
szeptember 22. péntek 22:11
Comedy Central

emTV.hu // Viacom // Red Lemon Media

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr6712886440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása