Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Médiazabálók podcast a Star Trek sorozatok magyar hangjaival

2018. október 07. - Dave // urszekerek.hu

Tagadhatatlanul a meghívott színész vendégek jelentik a közösségtalálkozók attraktív faktorát, ráadásul az Űrszekerek szervezőstábja ezúttal sem vette félvállról a vendéglista összeállítását: két visszatérő és két új vendéget prezentálva ismét prominens színtársulatot varázsolt a rendezvény helyszínére. Médiazabálók a Star Trek sorozatok magyar hangjaival.

zabatrek_1.jpg

Varga T. József (Picard, TNG), és Holl Nándor (Tuvok, VOY) második alkalommal tette tiszteletét a közösségtalálkozókon, a Deep Space Nine (DS9) Jadziájának magyar hangja, Horváth Lili, valamint az eredeti sorozat (TOS) Mr. Spockját szinkronizáló R. Kárpáti Péter először vettek részt a rendezvényen.

Horváth Lili, aki korábban már a ParaRadio műsorának vendégeként is mesélt a DS9 szinkronizálásáról, most ismét felidézte, mit is jelentett számára a sorozat magyar változatának készítése: nehéz szövegeket, sok nevetést, és gyakorlatilag az első komoly sorozatos szinkronmunkát.

zabatrek_2.jpg

Spock legelső magyar hangja azt is elárulta, hogy elsősorban a klasszikus Trek sorozat fogta meg. A színész ráadásul azon kevés ember közé tartozik, aki Leonard Nimoy-jal együtt elmondhatja magáról "Én vagyok Spock", de egyúttal azt is, "Nem én vagyok Spock" – a híres vulkánit alakító amerikai színész önéletrajzi könyvei is szóba kerültek. Méltán, hiszen R. Kárpáti Péter is adott ki önéletrajzi témájú könyvet, "Péter könyve" címmel.

A Barátok közt sztárjáról egyébként az is kiderült, hogy Holl Nándorral együtt egyik kedvenc sorozatom, a Mythbusters (Állítólag...) szinkronjában is együtt dolgoztak.

zabatrek_3.jpg

Mivel ismét felidéződtek a TV3-as TOS és TNG szinkron kezdetei, az is szóba került, hogy Horányi László után hogyan került Varga T. József Az új nemzedék (TNG) hazai legénységének élére. A szakmában régóta jelen lévő, szinkronrendezőként is igen tevékeny színész régi anekdotákkal is szórakoztatott minket, ezek azt hiszem, bármelyikünk számára az Űrszekerek találkozók csúcspontjai. Jean-Luc Picard magyar hangja azt is elárulta, leginkább azok a részek tetszettek neki a sorozatban, ahol a kapitány elhagyta a hajót (és a holofedélzetet).

Holl Nándor és R. Kárpáti Péter személyében, ha úgy vesszük, két vulkáni is jelen volt a találkozón (szőrszálhasogatóknak: másfél), a két színész egymással versengve próbálta minél pontosabban előadni a híres vulkáni kéztartást – melyhez, ezúttal, Zachary Qunitoval, Spock Kelvin-univerzumbeli megformálójával ellentétben, ők nem használhattak ragasztószalagot.

zabatrek_4.jpg

Az is kiderült, Holl Nándor esténként Star Treket néz – ha sikerül egy-egy fárasztó nap után ébren maradnia az epizód végéig.

A szinkronizáló színészeket még évekkel a sorozat bemutatója után is megtalálják a rajongók: R. Kárpáti Pétert egy kollégája lepte meg a sorozat epizódjainak gyűjteményével, egy másik alkalommal pedig egy Barátok közt rajongói találkozón futott össze egy Trek fannal. A karakterrel való azonosítás viszont a mindennapi életben túlzásokba is eshet – erről is beszéltek a meghívott színészek.

Meglepetés műsorszámként felhangzott Picard ikonikus bevezető szavalata is a TNG epizódok elejéről – Varga T. József hangja számomra tökéletesen visszaidézte a kedves szériát, szinte már a főcímzene energikus dallamát is felcsendülni hallottam.

zabatrek_5.jpg

Holl Nándor, aki trek techno-blabla kapcsán a noradrenalinnal való szinkronos küzdelméről is beszélt, elmesélte, eleinte kellemes, később viszont egyenes zavaró volt számára Tuvok lassú, kimért modorának magyarítása, így egyenesen élvezte, mikor a vulkáni úr időnként kicsit "megőrült" a Voyagerben. Vele ellentétben, a "másik hegyesfülűt" magyarító R. Kárpáti Péternek erre nem volt lehetősége – Spock mindvégig tartotta magát szigorú vulkáni habitusában. E ponton különösen mulatságos volt a művészek rögtönzött beszédtechnikai trükkbemutatója.

Horváth Lili számára a nyelvtörő szakszavak eleinte nehézséget jelentettek, de a szigorú szinkronrendezőnek hála, későbbi munkája szempontjából is sokat tanult, köszönhetően az akkori szinkron komótosabb, alaposabb munkamódszerének. Varga T. Józsefnek Picard modorával nem kellett megküzdenie, grúz hadurakkal és mongol űrhajósok nevével viszont igen.

zabatrek_7.jpg

"Kilépve a holofedélzetről" a szinkron világába, Varga T. József több évtizedes szinkronrendezői munkájáról is mesélt, például az egyik új munkájáról, a Szemfényvesztők című sorozatról, mely nekem is egyik kedvencem volt. Jól ismert szinkron-, illetve televíziós szerepek is szóba kerültek: Horváth Lili a Nyughatatlan Jordan sajátos kettős életéről, míg R. Kárpáti Péter természetesen Berényi Andrásról mesélt.

Varga T. József a legendás időket felidézve a szinkron éjszakai műszakjáról sztorizott. Néhány hónappal ezelőtt, az egykori Pannónia Stúdióban egy szinkronos közösségtalálkozón vettem részt, és ehhez hasonló hasonló történeteket hallgatva, bevallom, nagyon irigyeltem az egykor ott dolgozó színművészeket és technikai munkatársakat.

zabatrek_6.jpg

Szinkron vs. felirat – forró téma. Varga T. József a szinkronrendező és a laikus néző álláspontját egyaránt képviselve állt ki a magyar hang mellett, a fordítás nehézségeit pedig szinkron szövegkönyvek összegyűjtött hibáival szemléltette, melyeken persze remekül szórakoztunk.

Érdekes a túlmagyarítás kérdése: szerintem például nyugodtan mondhatja valaki egy szinkronos változatban, hogy "elmagyarázom", az "ef bé áj" viszont nálam is vészjelzést váltott ki.

Izgalmas téma volt a beszélgetés végén a megvalósuló Star Trek technológiák felsorolása: ehhez változó módon állnak a jelenlévő színművészek is: R. Kárpáti Péter szerint számos dolog már megvalósult a Trek által bemutatottból, Varga T. József a transzportálást várja, míg Horváth Lili inkább tart a rohanó technológiától, bár egyúttal kíváncsi is, hogy kerül be a Trek a mindennapjainkba. Holl Nándor az MI, a keresők és a korai internetezési élmények felidézésével egyfajta középutat képviselt.

A Médiazabálók LIVE panel ezen a linken visszanézhető, ezen pedig feljavított hanggal, vágott változatban podcastként is meghallgatható, valamint különböző formában letölthető!

emTV.hu // fotók: Antal Zsani / emTV.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr4414286307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása