Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Kapuban a Szomszédok folytatása?

A kérdés az, van-e értelme?

2020. január 09. - Ádám // emTV.hu

Szilveszterkor felemás emlékműsorral tért vissza a miniszterelnök közeli jó barátjának felesége tévéjén a legendás sorozat, a húsz éve az Orbán kormány által elkaszált Szomszédok. A Bujtás János, a  teleregény egyik rendezője által összegrundolt, meglehetősen semmitmondó és felesleges epizódban a még élő szereplők egy része elmondta nagyjából ugyanazt, amit az évek során többször, a bevágott korabeli részletek, bakik pedig nem igazán érték el az ingerküszöböt. Szinte hihetetlen, hogy egy tizenhárom évet kéthetente, háromszázharmincegy fejezettel műsoron lévő, sokak által szeretett és még mindig szívesen újranézett teleregényt ilyen pocsék produkcióval tisztelték meg. És eközben Bujtás a lehetséges folytatásról beszél. Nevetséges.

Egy ideje már lázban tartja a közönséget az 1987 és 1999 között szünet nélkül, kéthetente látható Szomszédok esetleges folytatásának lehetősége. Ennek volt talán első állomása a szilveszterkor, a befejező fejezet húsz éves évfordulóján adásba küldött huszonöt perces, a Budapest tévé minőségét idéző emlékműsor, melyben Kulka János kivételével megszólaltak a főszereplők, és a Janka néniként időközben mémmé vált Pásztor Erzsi.

Sok újat csak azok számára tartogatott a szereplők által elmondottak, akik semmilyen formában nem követték a színészek elmúlt húsz évben a sorozat kapcsán adott nyilatkozatait, anekdotáit. A néhány baki közé erőszakolt interjúk szinte kivétel nélkül a középiskolai médiaórák minőségében készültek, amit még a bemutatott bakik sem tudtak igazán szórakoztatóvá tenni, nem is beszélve a véget nem érő, sajnos nem túl vicces jelenettől, amikor az egyik fejezet felvétele során Kulka János (Ádám) próbálta bakimentesen elmondani szövegét.

Az alkotó, Bujtás János eközben a 24.hu-nak arról beszél, hogy akár hat-nyolc hónapon belül készen állnak a forgatásra, és a sorozat folytathatósága nem attól függ, ki él még a szereplők közül. Pedig nagyon is: Van értelme Taki és az állandóan aggódó Lenke nélkül? Kutya úr és Sümeghy nélkül? Az Öreg, Madaras(i) Bandi, Virág doktor, Dénes bácsi, Ábel Anita és esetleg Kulka János nélkül? Akinek akár beépítenék állapotát a történetbe, ami Bujtás szerint egy Oscar-díjas alakítás lehetőségét is magában rejtheti, bár tévésorozatokért eddig még nem adtak ilyet...

A Szomszédok egyik báját a karakterek szerethetősége, a bénácska dramaturgia, beállítások és kameramozgások, a néhol belógó mikrofonok, a csak azt mutatjuk, aki beszél feeling adta, és hogy a mindennapjainkat mutatta be. A kiscsibézés, a lovagozás, Juli és Ádám udvarlós kalandjai, vagy az állandó idődilatáció, hogy egy pillanattal a kertkapun csöngetés után már be is lépett Virág Etus ajtaján.

Bujtás továbbá elmondta, hogy szerinte nem szabad attól függenie egy ilyen produkciónak, hogy mit szól hozzá a politika. Úgyhogy felfokozott hangulatban várom, amint a kormánnyal jó viszonyt ápoló Nemcsák Károly Vágási Ferinként az Angliában vagy Németországba élő Matyit hívja Skype-on, és arról kesereg Jutkával, hogy az állampárt mennyire nem érti a fiatalokat.

A magam részéről egy egész estés Szomszédok-tévéfilmben több fantáziát látnék. A folytatás ötletével több tévécsatornát, sőt, a Netflixet is megkeresték már az alkotók, a jogtulajdonos Magyar Televízió jogutódja, az MTVA viszont nem kér a folytatásból. Ettől még persze van rá esély, hogy sorozatként visszatér a képernyőre a Szomszédok. A kérdés az, van-e értelme? Szerintetek?

emTV.hu

elmeny_es_velemeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr2315400638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása