Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Mulder mester muffra megy

Nyerj többek között egy "Kaliforgia" posztert!

2012. szeptember 21. - Flankerr

kritika.jpgSokáig kerülgettük egymást, a Californication és én. Tudtam, hogy jó: a plakátok, a megnyert Emmy és Golden Globe, a sok dicsérő poszt a blogokon. Csak hát az idő, a drága idő.. Végül szolid szerkesztői noszogatásra megnéztem a pilotot, majd rögtön nyolc másik részt.

calif1.jpgMert bizony a sorozat gyorsabban beszippantott, mint szőke nőt az agyi vákuum. Már a nyitójelenet is hatásos: megáll a kaliforniai tengerpart mellett egy templom előtt minden menopauzás középkorú férfi mentsvára, egy puncimágnes fekete Porsche 911 kabrió. Cigire gyújtva kiszáll belőle David Duchovny, aki családnevének kiejtésével 15 éve küzd a fél magyar média. Bemegy a templomba, ahol egy apáca gyorsan rájön, hogy a száját használva segíthet az eltévelyedett lelkén. Hogy imát mond vele, vagy másként hasznosítja, nem lőném le.

calif2.jpgPersze kitalálni nem nehéz, mert a Hank Moody nevű főszereplő karakter egyik ismérve, az írói válságban szenvedés mellett, az, hogy a legyet is röptében, de még annál is jobban. És mivel a sorozat az előfizetéses kábeles Showtime adójának (Dexter, Weeds, Homeland, The Tudors) egyik zászlóshajója, a közeli részleteket is HD-ben csodálhatjuk meg. Rögtön a pilotban háromszor, és a részenkénti átlag közelíti a kettőt. A minőséget mi sem jelzi jobban, hogy a Mr. Skin szakblog minden évben beválogat a legjobbak közé valaki(ke)t a sorozatból.

calif3.jpgDe ez csak egy része annak a nagyszerű 30 perces vígjáték/dráma keveréknek (szakszóval dramedy, stílusra ilyen a Született Feleségek), amit ügyesen Kaliforgiának magyarítottak. Minden képkockáról, Duchovny szavaiból árad a nagybetűs HANGULAT. Cool, badass, laza, vagány, stílusos. Profánul, vagy kifinomultan popcultan humoros, ám drámát is kap az arcába a néző ezerrel. A szereplők felemelését és földbe döngölését ügyesen vegyítik az írók a főleg az egymásnak beszóláson alapuló, hangosan felröhögős részekkel.

calif4.jpgHank Moody, az író, aki nem tud írni. Eme válságát többek között ismeretlen nők rendszeres megdöngetésével próbálja elmulasztani. Ám eközben kétségbeesetten próbál újra összejönni az épp férjhez menésre készülő volt barátnőjével, akitől egy tizenkét éves lánya is van. Brutális érzelmi hullámvasúton utazunk a főszereplőkkel, akik közül a hihetetlenül jól játszó Duchovny mellett kiemelkedik Natascha McElhone (Ronin, Truman Show, Solaris), aki Hank volt élettársát alakítja. A képi világ igényes, nem csak néhány helyszín közé vagyunk beszorítva. A zenék látszólag a háttérbe húzódnak, de a fontos pillanatokban érezni, hogy profin vannak összeválogatva.

calif5.jpgAz igényességgel átitatott filmkockákra nem tudok 8/10-nél kevesebbet adni. Puritánok, érzékeny lelkűek, káromkodást nem kedvelők kerüljék, a minőségi, kábeles szórakozást igénylők kezdjenek bele. Itthon az HBO és az AXN adja az évadokat. Eddig 5 széria készült el, mindegyik tizenkét résszel. A Showtime idén február elsején berendelte a hatodik évadot, így folytatódhat a szex, alkohol és Rock & Roll.

zzepg_v2.jpg

Nyerj egy "Kaliforgia" posztert, valamint egy 5.000 forint értékű, elektronikai áruházban beváltható vásárlási utalványt!

Mely sorozattal lett népszerű David Duchovny és ki volt a másik főszereplője, valamint hány évadot élt meg?

A válaszokat ma, azaz szeptember 21. péntek éjfélig várjuk a mizu@emTV.hu címre. A nyertesek nevét megtaláljátok a facebook.com/emTV.hu oldalon!

Ne feledjétek, hogy a legtöbb kérdésre válaszoló tíz játékos közül vasárnap kisorsolunk egy "Doktor House" posztert, valamint John Grisham "A cég" című regényét az AXN-től, valamint egy 50.000 forint értékű, elektronikai áruházban beváltható vásárlási utalványt.

facebook_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr874789161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása