Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A D-Day története HD minőségben a Spektrumon

Elveszett filmek a partraszállásról

2016. május 06. - emTV.hu

spektrum.jpgHétfőn, a II. világháború európai lezárásának 71. évfordulóján a Spektrum az Elveszett filmek a partraszállásról című kétrészes sorozatot vetíti. Az ismeretterjesztő műsor a háború legkritikusabb hadműveletét eleveníti fel nemrég felfedezett, digitalizált színes képsorokkal.

Sokan nem tudják, hogy – ellentétben a csupán egyetlen napra utaló angol kifejezéssel (D-Day) – valójában több mint egy hétig tartott, mire ötezer szövetséges hajó partra szállított százhatvanezer katonát Normandia nyolcvan kilométeres partszakaszán, hogy bevegyék az ellenséges területeket. Miközben minden szövetséges katona tudta, a partraszállás sikere meghatározza majd, hogyan ért véget a háború.

A világot megváltoztató egy hét krónikáját egyes szám első személyben meséli el a sorozat: az eseményeket személyesen átélő szövetséges és német katonák maguk beszélik el saját történetüket, színészek olvasnak fel katonák előkerült naplóiból, interjúrészleteket hallunk majd Eisenhowertől, Rommeltől, OmarBradley-től és Hitlertől egyaránt.

A II. világháború egyik legfontosabb és legvéresebb fordulópontja tagadhatatlanul a Normandiai partraszállás volt, amelynek valódi krónikáját egészen eddig csak nagyon kevesen ismerhettük.

Elveszett filmek a partraszállásról premier hétfőn 22:00-kor a Spektrum műsorán!

emTV.hu // AMC

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr468691666
süti beállítások módosítása