Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Ezt láttuk a Star Trek: Discovery trailerében

Összeállításunkban elemezzük a látottakat

2017. május 20. - Dave // urszekerek.hu

std.jpgCsütörtökön a CBS Upfronts eseményén mutatták be az ősszel érkező új Star Trek sorozat első, élőszereplős előzetesét. A bő két perces promó látványvilága sokakat meggyőzött, és túlnyomórészt pozitív kritikákat kapott. Nézzük mit láttunk, és milyen következtetéseket vonhatunk le.

A Star Trek rajongók már régóta ismertek alaposságukról, és kritikus kíváncsiságukról is. Így elkerülhetetlen volt, hogy kockáira szedve elemezzék a trailert, az analízisek pedig heves vitákat, és további, merész rajongói teóriákat váltottak ki. Tekintsük át a legfontosabbakat.

01-burnham.jpgA sorozat főszereplője, Michael Burnham első tiszt

A Discovery lesz az első olyan Star Trek sorozat, amiben nem egy csillaghajó kapitánya a főszereplő. Itt az első tiszt lesz a központi karakter; az ő szemszögéből, az ő fejlődésén, viszonyain keresztül látjuk majd a történéseket. Michael Burnham első tiszt szerepében: Sonequa Martin-Green, aki ebben az interjúban mesélt arról, mit is jelent számára a szerep.

02-young-burnham.jpgAz ifjú Michael Burnham

Egy jelenet erejéig látjuk az ifjú Michael Burnhamet is, aki a vulkánon tanul, Spock apja, Sarek tanítványaként. Ám úgy tűnik nem sok sikerrel sajátítja el a vulkáni nyelvet, "túlságosan emberi hozzá". Egyes fanok egyébként az ifjú Spockot vélték felfedezni a gyermek szereplőben, de a rajongók többségében a fiatal Michael Burnhamet látják a fiatal tanítványban.

03-georgiou.jpgPhilippa Georgiou, a USS Shenzhou kapitánya

Philippa Georgiou, a USS Shenzhou kapitánya, őt Michelle Yeoh alakítja. Több rajongót is meglepett, hogy a címszereplő hajó egyáltalán nem is szerepel a trailerben – itt, ezen a képen is a USS Shenzhou hídja látható! Mivel a Discovery-t nem látjuk az előzetesben, ezért Lorca kapitány (Jason Isaacs), és Stamets hadnagy (Anthony Rapp) sem tűnik fel. Utóbbi lesz az, aki nyíltan meleg karakterként állandó főszereplő lesz egy Star Trek sorozatban, melyről itt írtunk.

Hogy mi köze USS Shenzhounak a USS Discovery-hez? Erre egészen merész rajongói ötletek is vannak, többek között az, hogy a két hajó voltaképpen egy és ugyanaz; a Shenzhou meg fog sérülni a pilotban, de felújítják és átnevezik, illetve, hogy a Shenzhou elpusztul, és a túlélők egy másik hajón, a Discovery-n szolgálnak tovább. Érdemes azt is kiemelni, hogy a Shenzhou regisztrációs száma: NCC-1227, míg a Discovery-é NCC-1031 – ez azonban, ha belegondolunk, azt jelentené, hogy a Shenzhou időben később épült... A legkézenfekvőbb az lenne, ha mindkét hajó szerepelne, így két legénység sorsát követhetnénk az első évadban.

04-ensign-connor.jpg

Connor zászlós, a Shenzhou egyik fiatal tisztje (Sam Vartholomeos)

05-saru.jpgSaru hadnagy (Doug Jones)

Kétségkívül a legtitokzatosabb karakter. Egyelőre csak annyit tudunk róla, hogy talán a vulkáni vagy a betazoid fajhoz hasonlóan a távolból megérzés telepatikus képességgel rendelkezik, sőt talán ezért is "hozták létre". Mivel főszereplő, a képességének bizonyára jelentősége lesz.

06-alien-crew.jpgTovábbi idegen humanoid fajból származó tisztek a hídon

07-daft-punk.jpgIdegen? Vagy csak hightech kütyü?

Szintén titok övezi ennek az "úrnak" a kilétét, aki lehet akár mesterséges lény (robot, vagy android) is, esetleg egy fejlett sisakkal rendelkező humanoid tiszt. Többeknek Geordi LaForge vizorja jutott eszébe, másoknak egy jól ismert Daft Punk videoklip.

08-sarek.jpgEmblematikus, ismert karakter: Sarek nagykövet

Az eredeti sorozatból, és a TNG-ből is ismerős, itt James Frain alakítja. Nem látjuk az előzetesben, de tudjuk a casting hírekből, hogy Sarek emberei felesége, Spock édesanyja, Amanda is szerepelni fog.

09-shenzhou_from_clouds.jpgA USS Shenzhou

10-shenzhou-registry.jpgA hajótest egy űrséta közben

Aki még nem hitte el, hogy ez nem a Discovery, íme a Shenzhou regisztrációs száma: NCC-1227! (A USS Discovery-é NCC-1031, ezt tavaly óta tudjuk.)

11-nx01-shenzhou.jpgHasonlóságok

Impozáns látvány a warp sebességre kapcsoló Shenzhou. Többen az NX-01-hez (felső kép) hasonlítják a hajót ebből a nézetből.

12-corridor-short-sleeves.jpgFolyosó a Shenzhou fedélzetén

Tárgyilagos szakértők máris nekiálltak az egyenruhák elemzésének, míg mások elégedetten állapították meg, hogy a hajón valószínűleg túlnyomórészt hölgyek szolgálnak.

13-shenzou-kelvin.jpgFöderációs dizájn

Összehasonlító kép a Shenzhou és a USS Kelvin hídjáról (alsó kép), ahogy azt a 2009-es filmben láthattuk.

14-shenzhou-bridge-window-696x927.jpgSzokatlan kialakítás

Úgy tűnik, hogy más csillagflotta-hajókkal ellentétben a Shenzhou hídja a hajótest alsó részén helyezkedik el, nem pedig nem felül, a tányéregység tetején.

15-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-048.jpgMichael Burnham űrruhában a nyílt űrben

16-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-050.jpgItt is

17-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-046.jpgÉs itt is

A néhány másodperces jelenet a trailer egyik látványbeli csúcspontjának tekinthető, és vélhetőleg sokakat meggyőzött.

18-burnham-medical-chamber-1.jpgFőhősünk valamilyen orvosi vizsgálati eszközben, vagy sztázis kamrában

19-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-008.jpgBurnham első tiszt és Georgiou kapitány egy kietlen, sivatagos bolygófelszínen

Egyes rajongói teóriák szerint a Vulkánon járunk, de más információk ennek ellentmondanak, például, hogy a trailerben láthatjuk a bolygó más részeit is, mely egyértelműen nem a Vulkánra utal. A jeleneteket egyébként Jodrániában forgatták.

20-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-017.jpgÚj sorozat, új transzporter effekt

21-flip-communicator.jpgKommunikátor

22-viewscreen.jpgKilátás a Shenzhou hídjáról

Nem rendelkezik kilátóernyővel; ahogy azt a Kelvin filmekben is megszokhattuk, az ablakokon keresztül a nyílt űrbe látunk. A látványt a kiterjesztett valóság segítségével információk egészítik ki.

TOS- rajongók fejcsóválva szembesültek a látvánnyal, hiszen tíz évvel járunk Kirk előtt. Mások azzal érvelnek: Ha 1966-ban lett volna elég pénz, vagy megfelelő filmtrükk, akkor is talán már az eredeti sorozatban is ilyen fejlett kijelzőket láthattunk volna. A Kelvin filmek Enterprise-án már hasonló a kilátóernyő kialakítása.

23-tactical-torpedoes.jpgA Shenzhou taktikai konzolja

24-tactical-klingon-ships.jpgA szenzorok térváltással közeledő klingon hajót jeleznek

25-sarek-hologram.jpgSarek hologramként jelenik meg Burnham előtt

26-tkumva-696x613.jpgÚj sorozat, új klingonok

A képen T’Kuvma (Chris Obi). Valóságos csaták zajlanak a rajongói fórumokon a klingonok megjelenését illetően.

27-klingons.jpgŐk is klingonok

Sokan a Sötétségen – Star Trek klingonjaihoz hasonlítják őket. Egyesek szerint külső megjelenésük mögött genetikai deformáció, vagy kísérlet állhat, mások egy külön alfajnak tekintik őket. Több rajongó pedig időutazásról, alternatív idővonalról beszél. Van, aki úgy véli, ezek az "igazi" klingonok, csak eddig nem sikerült megjeleníteni őket ilyen részletességgel.

28-sarcophagus.jpgKlingon kultúra

Úgy tűnik, betekintést nyerünk a klingon kultúrába is: a képen egyfajta ősi szarkofág-féleség.

29-klingon-warrior-696x554.jpgKlingon harcos teljes páncélzatban

30-burnham-v-warrior.jpgMichael Burnham és az iménti harcos a klingon hajó burkolatán

31-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-082.jpgKlingon rituálé

32-star-trek-discovery-upfront2017-trailer-083.jpgHarcos van úton a Sto-vo-kor felé

33-desert-walk.jpgIdegen világ

34-desert-skyline.jpgUgyanaz az idegen világ

35-desert-world-alien-696x523.jpgÚj faj?

A rövid ideig látható idegen alakja szintén sok rajongó szívét megdobogtatta, főleg azokét, akik szokatlan, új fajokat is elvárnak a sorozattól.

36-desert-gear-1.jpgGeorgiou kapitány felsugárzást kér a Shenzhoura

Búcsúzóul pedig íme a Netflixes promó, magyar felirattal:

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery-vel kapcsolatos legfrissebb hírekről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat!

emTV.hu // TrekCore

urszekerek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1512528563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása