Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Új adatszolgáltatási rendszer az NMHH-nál

A Médiatanács ingyenes szoftverrel segíti majd a médiaszolgáltatókat

2012. július 27. - radiosite.hu

nmhh.jpgAz online alkalmazást jövő januártól élesben használhatják a rádiók és a tévék. További újdonság, hogy a jövőben akár kéthavonta is lehet módosítani a műsorterveket és a kért információk köre is csökken.

A Médiatanács közleménye úgy fogalmaz: "egy modern jogállamban a törvényesség erősítéséhez nincs jobb út annál, mint hogy megkönnyítjük jogszabályok betarthatóságát. Ezért a Médiatanács folyamatosan olyan megoldásokon dolgozik, amelyek a normakövetést elősegítő és támogató módszerekhez és eszközökhöz juttatják a műsorszolgáltatókat."

Az NMHH és a médiaszolgáltatók által közösen kialakított új adatszolgáltatási rendszerben a jövőben a hatóság állítása szerint sokkal egyszerűbben nyomon követhető lesz, hogy a médiaszolgáltatók betartják-e az előírt műsorkvótákat (például a magyar művekre vonatkozó arányok). A hatóság emellett saját fejlesztésű, ingyenes számítógépes alkalmazással is támogatja majd a rádiók és televíziók munkáját. A változtatások nyomán szűkebb lesz az igényelt adatok köre, és ritkább periódusokban kell feltölteni azokat. A hatóság ingyenes szoftvere segíti az adatbevitelt és -feldolgozást is.

Az új adatszolgáltatási rendszer véglegesítése augusztus közepéig befejeződik - áll a közleményben. Az információgyűjtést segítő ingyenes internetes alkalmazás kifejlesztését az NMHH december 1-jére vállalja, így egy hónapos tesztüzemmód után, jövő januártól élesben használható lesz a médiaszolgáltatók számára.

További könnyebbséget hoz a Médiatanácsnak az a határozata is, amely a jövőben lehetővé teszi a rádiók és tévék számára, hogy szükség esetén akár kéthavonta módosítani tudják műsortervüket, ha a számukra is visszaellenőrizhető adatok tükrében elmaradást észlelnének szerződésben vállalt műsorkvótáikban.

A műsorkvóták rendszerét az Európai Unió irányelvének szellemében és más európai országok szabályozásához hasonlóan határozza meg a hazai jogszabály. A magyar, valamint az európai audiovizuális és zenei kultúrát támogató műsorkvóta-előírások részeként hazánkban például a zenei műsoridő legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani, ennek huszonöt százaléka pedig öt évnél nem lehet régebbi.

A médiatörvény előírásainak megfelelően a tévéknek és rádióknak műsoraik meghatározott hányadában európai vagy magyar műveket kell sugározniuk. Ugyancsak a médiatörvény előírása szerint a Médiatanácsnak ellenőrizni kell a médiaszolgáltatók által vállalt, és a törvényben meghatározott műsorkvóták betartását. A szabályozás célja a hazai alkotók támogatása, a kortárs magyar zenei és audiovizuális művek népszerűsítése.

Nem kell túlrészletezni

A rádióknak például a zenei besorolásoknál csak a 16 és a 18 év alattiaknak nem ajánlott korhatár-minősítésű műsorokat kell feltüntetniük és nem lesz szükség a zeneszám kiadásának pontos hónapjának, albumcímének, műfaji besorolásának feltüntetésére. Mind a rádióknál, mind a televízióknál kimarad a kért adatokból a közszolgálati műsorszám és a közösségi médiaszolgáltatás típusa. A televíziók számára könnyebbség, hogy egyszerűsödik a képújság-szolgáltatás adminisztrációja. A digitális videotárak (video-on-demand) szolgáltatóinál nem kell a műfaji megjelölést (az ún. AGB-kódot), a műsor származási helyét, a rendező nevét feltüntetni, és egyértelmű lett a szolgáltatás típusának meghatározása (előfizetéses vagy eseti megrendeléses).

Radiosite.hu

radiosite_v3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr574682263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása